Кабинетът разкрива 453 допълнителни места в кризисни центрове за пострадали от

...
Кабинетът разкрива 453 допълнителни места в кризисни центрове за пострадали от
Коментари Харесай

Разкриват още 453 места в кризисните центрове за пострадали от насилие

Кабинетът разкрива 453 допълнителни места в спешни центрове за потърпевши от принуждение. Това стана ясно на среща при премиера Николай Денков. На нея беше регистрирано свършеното по ограниченията за битка с експанзията и насилието, които бяха обрисувани преди месец.

В срещата се включиха вицепремиерът Мария Габриел, която е ръководител на Националния съвет за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение, министрите Иванка Шалапатова и Калин Стоянов, заместник-министрите Емилия Лазарова и Георги Николов.

Държавата ще поддържа финансово дейностите на още 4 спешни центъра.

От идващия месец пари от бюджета ще получават спешни центрове в Ямбол и в жилищен комплект „ Меден Рудник “ в Бургас. Техният потенциал е надлежно 12 и 15 места.

До края на тази година ще бъде оголен нов спешен център в Самуил, в който поддръжка могат да потърсят 15 жертви на принуждение. С държавно финансиране ще бъде повишен потенциалът на спешния център в Перник – от 16 на 40 места.

„ Към момента спешните центрове могат да одобряват 321 потърпевши.

Целта е общият потенциал да бъде повишен на 774 места – за 479 деца и 295 пълнолетни “, уточни министър Шалапатова. Денков акцентира ролята на общините в този развой, които би трябвало да възнамеряват разкриването им в бюджетите си.

„ Трябва да вземем поради европейския опит във връзка с битката с домашното принуждение, в това число анализите и отчетите на Европейска комисия. Не би трябвало да подминаваме и ролята на психическото принуждение в резултат на пандемията. То придобива форми, които към момента не са изследвани “, акцентира вицепремиерът Мария Габриел.

Първоначалната и съответна реакция при случаите на принуждение е най-важна, акцентира министър Стоянов.

От Министерство на вътрешните работи към този момент изготвят нови методически инструкции за дейностите на полицейските органи по Закона за отбрана от домашното принуждение, с в детайли написани механизми за деяние на всеки един стадий от приемането на сигнала.

Вече е почнало образованието на 40 педагогичен експерти от районните центрове за поддръжка на процеса на приобщаващото обучение, които ще оказват методическа поддръжка за предварителна защита на насилието и издевателството в учебно заведение. Подготвят се също 20 психолози от Националната мобилна група за психическа поддръжка към Министерството на образованието и науката. Те ще работят в областта на киберсигурността и против насилието в интернет. Министерството на правораздаването работи по разширение на опциите за безвъзмездна правна консултация за жертвите на принуждение. 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР